Prima rugăciune a JessicăiO poveste despre dragoste și iertare
Descriere
Când vorbesc despre Dumnezeu, părinții au impresia că știu ce trebuie să le spună copiilor. Dar, adeseori, copiii vor altceva. Ei caută înțelesul lăuntric, viu și dătător de bucurie al unei legături pe care o presimt în rugăciunea celor mari. Ei vor să se întâlnească cu Dumnezeu „față către față" și să-I mulțumească pentru cele primite de la început și pentru totdeauna.
„Vreau să știu ce înseamnă rugăciunea," „cine este Dumnezeu" și „dacă Dumnezeu are zile de plată," se întreabă cu o gingașă seriozitate Jessica, fetița care a făcut celebră această carte scrisă de Hesba Stratton. Receptarea cărții Jessica`s First Prayer a întrecut toate așteptările. A ajuns rapid în câteva milioane de case.
Însuși Charles Dickens, cu care colabora la periodicul editat de el, a văzut în cele peste patruzeci de romane ale autoarei, publicate în săptămânalele vremii, Sunday at Home, Household Words și All the Year Round, un talent extraordinar de povestitor și povățuitor creștin.
Cartea aceasta candidă și plină de înțelepciune, adresată tuturor părinților și copiilor din România, ne învață un lucru de căpătâi: că delicatețea cunoașterii lui Dumnezeu și bucuria facerii de fapte bune ne definesc în mod esențial.
Daniel Mazilu
Recenzii
Cosmina Tămaș
Puține lucruri emoționează mai puternic decât simplitatea și inocența. Puține însușiri sufletești se redobândesc mai anevoios decât acestea, odată ce sunt pierdute.
Venind din vremuri și locuri în care oamenii mai priveau direct și simplu spre Cer, cartea din imagine, cea mai nouă apariție pentru copii, tipărită prin grija editurii Predania, este o invitație la reflecție și la omenie, atât cât mai încap ele în noi, cei de azi - autosuficienți și plini de prejudecăți.
Deși aș recomanda cartea, cu precădere copiilor între 6 și 10 ani, dacă mă gândesc mai bine, ea ar putea însemna chiar mai mult pentru adulții a căror copilărie a fost, oarecum, văduvită, prin cenzura epocii, de asemenea bijuterii literare, cu certă putere modelatoare.
Vremea vacanței e un timp privilegiat pentru asemenea exerciții de recuperare conștientă și fără grabă a ceea ce am avut bun și de preț, dar am risipit sau, pur și simplu, am pierdut, din vistieria noastră sufletească.
Magdalena Lazanu
O carte pentru copii, dar care deschide și zăvoarele căzute peste ochii și inimile adulților, o carte despre o copilărie nefericită, care însă se face pod spre o credință tare și statornică în necazuri, o carte despre un copil pur și cu inimă bună, care cucerește toate inimile pe care le întâlnește, indiferent cât de stâncoase ar fi ele.
Jessica, un copil al străzii, ne învață cum ar trebui să prețuim toate darurile pe care le avem de la Dumnezeu, căci noi ne înfățișăm ca niște nerecunoscători, pe când ea reușea să se bucure fie și numai de o ceașcă caldă de cafea și de un colț de pâine veche. Iar noi... Noi ne afundăm în concupiscența societății actuale, care propovăduiește doar verbul „a vrea”, pe când această fetiță ne deschide ochii spre a cunoaște importanța cardinală a verbului „a mulțumi”. Ea mulțumește oricărui binefăcător, mulțumește lui Dumnezeu pentru toate câte i-a oferit și chiar și mamei sale alcoolice îi mulțumește și o iubește ca și cum ar fi cea mai bună mamă, Jessica devenind astfel un vestitor al importanței recunoștinței în viața noastră.
Jessica ne apare înaintea ochilor noștri de cititori ca un copil binecuvântat și plin de iubire, cu inimă curată și cu maturitatea specifică unui om trecut prin încercări. Viața nu i-a oferit un trai ușor și ea știe să prețuiască darurile primite și reușește să transforme un om, dintr-un comerciant și ușier de biserică lacom și împătimit după avere, Jessica îl preschimbă într-un creștin adevărat, dispus să își sacrifice averea pentru cel căzut în păcat și dizgrație, făcând aceasta chiar cu prețul vieții lui.
Jessica are bogăția lăuntrică de a îmbogăți și viața celor din jurul ei, fără însă a se priva pe sine de lumina și frumosul lucrurilor, ea are noblețea spirituală de a oferi dragoste cu o desăvârșită iertare și acceptare, văzând doar frumosul din oameni și fără a își pierde maturitatea de care dă dovadă prin atitudinea și comportamentul pe care le adoptă față de mama ei atât de decăzută moral.
Copila, de la o necunoaștere totală a existenței lui Dumnezeu, va ajunge să aibă o relație vie, personală și nemijlocită cu Acesta, inima ei plină de curăție ajutând-o să Îl vadă pe Dumnezeu ca pe un prieten și Tată, iar nu ca o entitate îndepărtată - așa cum Îl percepea adulții. Astfel, micuța eroină devine un model de creștin autentic, care trăiește Domnul prin prisma credinței lucrătoare prin iubire.
Atât copiii, cât și noi, adulții, avem atât de multe de învățat de la acest copil al lui Dumnezeu, căci fetița prin firea și inima ei caldă are darul de a reuși să topească și gheața de pe inimile noastre ale cititorilor acestei cărți. Iar micuții cititori ai poveștii Jessicăi vor găsi în ea un portret al omului cu suflet curat ca neaua și bun, ea servind ca model de om al bucuriei. Copiii vor înțelege cât de ușor este să fii un om mai bun și cât de mare plată ia omul onest, cu inimă senină și dragoste în inimă. Totodată, ei vor pricepe cum credința trăită autentic are rolul de a face să înflorească bobocii virtuților care sunt în inima fiecărui om și vor ajunge să considere credința în Dumnezeu drept trambulina spre fericire și împlinire, și speranța care vine din credință drept reazem în fața greutăților cu care se vor confrunta în viața aceasta.