Prietenii Predania
0

Nădejdea noastrăCuvinte despre tâlcuiri

--87%
Înapoi

Descriere

Mântuitorul nostru nu a dat înaltei Sale învățături despre fericiri chipul unor porunci aspre. Nu a voit să îi facă pe oameni buni cu sila. El a arătat doar cât de minunate sunt bunele făptuiri, cât de fericit se simte omul când este în unire cu Dumnezeu și se scaldă în har și lumină. El vrea să îi îndemne pe credincioși să simtă singuri bucuria izvorâtă din unirea cu Dumnezeu, să preguste fericirea Raiului făgăduit, spre a porni de bunăvoie pe calea desăvârșirii duhovnicești de sine.

Arhimandrit Serafim Alexiev

 

Autor: Arhimandit Serafim Alexiev
Traducere: Valentin Petre Lică1320lei 2400leiFormat: 13 x 20 cmVezi format PDFNr. pagini: 288

Recenzii

Petko T. Hinov

Nădejdea sprijină omul. Însă, între nădejdea noastră, adică nădejdea creștină și nădejdea lumii este o deosebire uriașă. Nădejdile modernității sunt a-Logosice, potrivnice Cuvântului, adeseori ilogice și iraționale. Lumea nădăjduiește după „optimism” și „pozitivitate”, însă adesea chiar și noi, fiii culturii și civilizației ortodoxe răsăritene suntem, din păcate, atrași de făgăduințele unor nădejdi iraționale și înșelătoare. De aceea, în lumea modernității țâșnesc izvoare atât de firbinți de deznădeje, pur umană, inexplicabilă. Amăgesc de departe prin căldura pe care o emană, dar dacă te lași în voia lor, te pârjolesc, căci sunt incompatibile cu sufletul omenesc și cu năzuința lui înnăscută, firească, după adevăr și veșnicie întru fericire. După ce am gustat veacuri de-a rândul din dulceața nădejdii creștine, care aici nu făgăduiește un așternut moale și viață lungă pentru desfătări, tânjim ca aceasta să revină.

Și din fericire, drumul nostru de întoarecere la sine este luminat cu luminile cunoașterii duhovnicești. O astfel de lumină, rămasă în grăbitul și aproape uitatul veac XX, este scriitorul duhovnicesc Serafim (Alexiev). El marchează o întreagă epocă a învățăturii ortodoxe din veacul trecut, iar cartea lui „Nădejdea noastră” este o perlă de mare preț în centrul bogatei lui opere. Nădejdea noastră este ascunsă precum – precum pasărea în ou – în Fericirile Evangheliei. Nu este tulbure ci limpede. Ea nu se sprijină pe așteptări iraționale de la puteri binevoitoare, ci este profund întemeiată și are temelie fundamentată pe făgăduințele Unicului nostru Creator și Mântuitor, Iisus Hristos.

Cartea părintelui Alexiev are deja o vârstă venerabilă, dar este încă actuală. Este o lucrare clasică și o parte importantă din trilogia „Credință. Nădejde. Dragoste” care, cred, ar trebui citită în fiecare casă de creștini ortodocși. Părintele Serafim este nu doar un propovăitor al adevărurilor evanghelice, ci și un scriitor și poet dăruit. Cuvintele lui nu sunt seci, ci pulsează de viața inimii sale iubitoare. Lectura unei cărți este călătoria minții cu neputință pentru trup, în timp și spațiu, din care omul se întoarce cu bogăția pe care autorul a putut-o lăsa moștenire, iar cititorul să o găzduiască în sufletul său.

Prin această lucrare prețioasă, dragi frați și surori români întru Hristos, aveți minunatul prilej să pătrundeți în umila chilie a părintelui de neuitat Serafim, să vă așezați lângă el, să-i ascultați glasul blând și apoi să vă întoarceți la viața de zi cu zi cu nădejde reînnoită și sufletul luminat de trezirea duhovnicească. Binecuvântată fie această întâlnire!

×
Predania Armatolii - Luptatorii aromani uitati Randuiala Proiect Avdhela Manastirea Baia de Arama 1917 Independenta Pindului
Copyright © 2020 Editura Predania. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel