LidiaPovestea primilor creştini din Europa
Descriere
Volumul Lidia ne invită să fim în continuare părtași în minunata călătorie misionară întreprinsă de Apostolul Pavel, refăcând cu mintea traseul punctelor istorice marcate de nemuritoarele sale Epistole și coborând mereu, către propriile noastre inimi, în încercarea de a descoperi acolo izvorul de bucurie pură, de nestăvilit și netăgăduit al Vieții celei Noi, pe care el a propovăduit-o cu fiecare fibră a ființei sale.
În Cesareea Antiohiei, însoțit de Varnava, fugind apoi în Listra, ajungând în Ierusalim și Galatia, pornind spre Macedonia, împreună cu Sila, Timotei și Luca, oprindu-se la Filipi, sau săvârșind minunile de pe insula Malta, același Pavel, însuflat de Dumnezeu, vorbește tuturor celor care vor să-l asculte „că prin credința în Acest Iisus Hristos toate păcatele vieții lor de până atunci pot fi iertate, că prin moartea Sa a fost înghițită toată amărăciunea gropii, că izvorul cel preacurat dătător de viață vecinică e descoperit nouă tuturor încă din această viață și că oricine poate sorbi în voie din această apă vie."
În orașul filipenilor facem cunoștință cu Lidia, o simplă vânzătoare de purpură, dar care este doar una dintre figurile pe care le vom regăsi, însuflețite de periplul fascinant al filelor ce se derulează una după cealaltă: Dionisie Areopagitul, Aquila și Priscilla din Corint, Sosthenes, argintarul Demetrius din Efes, sora și nepotul lui Pavel, prințul Agrippa al II-lea, ultimul reprezentant al dinastiei Irozilor.
Volumul de fața, ni-l dezvăluie pe Pavel, dacă mai era nevoie de această întărire, a fi „un om drept, cu viață sfântă și cu dreaptă judecată." Așa cum, întru Adevăr, suntem chemați cu toții să trăim și să fim, cu bucuria negrăită a certitudinii că moartea nu este sfârșitul.
Recenzii
Magdalena Lazanu
Citim adeseori Sfânta și Dumnezeiasca Scriptură și rareori pătrundem cuvintele ei pline de har și pace. Trăim adeseori cu impresia că Sfinții nu au fost oameni ca noi, avem impresia că ei nu au avut niciodată momente de slăbiciune și confuzie ori chiar căderi. Și totuși... Oare nu ne-ar fi mai de folos să ni-i facem mai apropiați pe Sfinți și pe Dumnezeu?
Această carte simplă și delicată ne vine în ajutor. Aceasta ne împletește o poveste prin care ne arată cum Marele Apostol Pavel și-a trăit o parte din viață, cu toate momentele dificile care au însoțit propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Și dacă Marele Pavel a avut momente de mai puțină slavă, noi avem de asemenea. Firescul Desăvârșirii vine tocmai de sfințirea neputințelor și a alunecărilor.
Autoarea îmbină literatura cu Dumnezeiescul Cuvânt al Scripturi pentru a face atât romanul mai dătător de nădejde, cât și pentru a aduce mai aproape Sfânta Scriptură de oameni și copii. Acolo unde contextul faptelor Sfinților Apostoli scapă cunoștinței noastre, cartea ne ajută să înțelegem mai bine motivațiile și cadrul în care au loc anumite acțiuni și evenimente. Totodată, deși apelează la imaginație, cartea nu își pierde acel fior de autenticitate, dând impresia cititorului că participă la peregrinările Sfântului Pavel, dimpreună cu ucenicii săi.
Această abordare a faptelor mântuitoare prezentate în Sfânta Scriptură va fi de un real folos copiilor, pentru care citirea textului originar al Scripturi poate fi extrem de dificilă. Povestirea simplă și într-o manieră palpitantă a acestor evenimente sfinte va reuși să aducă mai aproape sufletul și mintea copiilor de cele sfinte și dumnezeiești. Este de o mare trebuință a realiza acest lucru, fiindcă pentru a avea un popor drept-măritor creștin avem nevoie de „micii sfinți” care sunt copiii. Este de responsabilitatea noastră a ne îngriji de înțelegerea credinței de către ai noștri copii.
Sfântul Apostol Pavel și fii lui duhovnicești ni se descoperă în această carte în chipul cel mai firesc, fără a-și pierde sfințenia. Nimic nu este ironizat, nimic nu este defăimat, totul își păstrează scopul și maniera duhovnicească în care au fost săvârșite.
Sculptarea neputințelor nu are rolul de a sfărma coroana biruințelor, căci chiar Sfântul Pavel ne-a spus „puterea Mea (a Lui Dumnezeu) se desăvârșește întru slăbiciune” (II Cor. 12, 9-10). Deși limbajul este simplu, tainele săvârșite cu mii de ani în urmă își păstrează caracterul complex și deși evenimentele sunt prezentate simplu, lor nu li se știrbește cu nimic complexitatea și frumusețea.
Astfel, recomandăm această carte în virtutea menirii ei înălțătoare de a apropia cele duhovnicești și de omul zilelor noastre, căruia poate i se pare sfințenia inaccesibilă. Sfințenia este un dar, iar darurile Lui Dumnezeu sunt date tuturor, numai să fie cerute, iar sufletul să se apropie tot mai mult și tot mai simplu și delicat de Dumnezeu. Chiar și desăvârșirea și mântuirea omului sunt procese firești, iar firescul le este cel mai accesibil copiilor. Nu ar strica, poate, să devenim și noi, adulții, mai des la inimă copii.