Prietenii Predania
0

Grădina secretăTaina gândului bun

--28%
Înapoi

Descriere

Mary Lennox este o copilă născută într-o bogată familie britanică ce trăia în India. Acaparați de iureșul petrecerilor luxoase și al multelor îndatoriri sociale, părinții o ignoră lăsând pe mâna servitorilor bine plătiți toate neplacerile legate de creșterea şi educaţia micuței nedorite. Fără iubirea și căldura familiei, Mary ajunge un copil bolnăvicios, arogant și răutăcios.

 

Rămasă singura supraviețuitoare a familiei ei, după o epidemie de holeră, fetița este trimisă în Anglia, la reședința izolată a unui bogat unchi. Copleşită mai întâi de sentimentul de respingere totală față de toți și toate, Mary ajunge să aprecieze mai întâi compania Marthei, tânăra și inimoasa servitoare, apoi pe cea a lui Dickon, fratele mai mic al Marthei. Provenind, la rândul lor, dintr-o familie pe cât de numeroasă, pe atât de strâmtorată material, Martha și Dickon s-au bucurat de iubirea unei mame ce a știut cu înțelepciune să răsădească în fiecare dintre copiii ei semințele virtuții. Aceasta o va ocroti într-un chip minunat și pe Mary, a cărei viață la conacul misterios se schimbă încetul cu încetul.

 

Dorința de a reînvia grădina, strălucitoare odinioară, dar care zăcea acum într-o amorțită părăginire, îi dă aripi lui Mary, dar și puterea de a-și smulge verișorul din temnița unei boli închipuite și de a-l face și pe el să-și dorească să se bucure de viaţă. Mary și Colin învață să lucreze pământul și să ajute florile să iasă la lumină, încântându-le ochii și bucurându-le sufletele. Amândoi se simt inundați de o putere nebănuită și necunoscută lor până atunci, Puterea cea mai presus de fire, Puterea Celui Preaînalt care transformă uscăciunea și pustiul lăuntric în bogată și rodnică grădină.

 

Grădina secretă a fost citită pe nerăsuflate, trăită cu intensitate și iubită din adâncul inimii de generații întregi de cititori, care și-au regăsit în paginile ei lujerii firavi ai propriilor aspirații către lumină. Citiți-o împreună cu copiii și veți dori cu siguranță voi înșivă să lucrați în grădina secretă a inimilor voastre!

 

 

Autor: Frances Hodgson Burnett
Traducere: Ioana Kamata1925lei 3500leiFormat: 13 x 20 cmVezi format PDFNr. pagini: 448

Recenzii

Cosmina Tămaș

,,- Am să mă vindec! Am să mă fac bine! strigă el. Mary! Dickon! Am să mă fac bine! Și am să trăiesc veșnic! Veșnic! Veșnic!"

,,Nu-i nicio vrăjitorie la mijloc, dimpotrivă! E o Putere pe care o avem cu toții înlăuntrul nostru și care așteaptă să fie cunoscută de fiecare dintre noi. Odată ce ajungem la ea și învățăm să trăim cu ea și în ea, ne preschimbă întreaga viață! răspunse băiețandrul. E aceeași Putere care face ca și florile să crească din pământ!"

,,E limpede, spuse el, că în lume lucrează această Putere. De aceea, oamenii trebuie să priceapă că ea este, să o cheme și să o roage să lucreze și în viața lor. Poate că, pentru început, trebuie să te deprinzi să gândești lucrurile frumoase pe care vrei să le vezi întâmplându-se, iar ele vor începe, încetul cu încetul, să ia ființă. Am să incerc și eu să fac asta!"

,,Gândurile noastre, toate - sunt la fel de puternice ca bateriile electrice. Și pot fi la fel de sănătoase pentru noi cum e lumina soarelui sau la fel de dăunătoare cum e otrava. Dacă lași un gând trist sau întunecat să ți se cuibărească în minte, e la fel de primejdios ca și când ai îngădui, de bună voie, virusului de scarlatină să-ți pătrundă în organism. Dacă permiți unui astfel de gând să prindă rădăcini în mintea ta, riști să nu-l mai poți smulge niciodată de acolo cât trăiești… Atunci când gândurile noi și frumoase au început sa6 le scoată afară pe cele vechi și cumplite, băiatul a început să revină la viață, sângele a început să ii curgă firesc și sănătos prin vene, iar puterea l-a umplut dintr-o dată, ca un șuvoi de neoprit. "

Când o fetiță urâțică, sfrijită și răsfățată părăsește India și traiul ei alintat pentru a fi găzduită de unchiul ei englez, bogat, dar ursuz și biruit de gânduri pline de deznădejde, ai putea spune că o asemenea poveste nu este printre cele pe care ai vrea să le asculți sau să le citești. Când mai afli că lângă domeniul unchiului se află o mlaștină care pare nesfârșită, iar în conacul lui întunecat sunt peste 100 de camere, majoritatea încuiate/nefolosite, ești aproape sigur că o astfel de poveste nu e nici pentru tine și, cu atât mai mult, nici pentru copilul tău.

Însă dacă îți faci curaj și treci de primele capitole, răbdarea îți e răsplătită, printr-o întorsătură neașteptată de situație, care are legătură cu un băiat aparte, deși simplu și neinstruit, provenit dintr-o familie cu mulți copii, care înțelege graiul animalelor și care are drept prieten un corb, un pui de vulpe, un ponei sălbatic, două veverițe (Cojiță și Nucuță), dar și un măcăleandru (care știe taina grădinii secrete).

Cum reușește autoarea unei cărți vechi de 100 de ani să spună istoria fascinantă a unei grădini tainice, cu ajutorul a doar câtorva personaje si întâmplări, ține pur și simplu, de un har scriitoricesc cu nimic mai prejos de talentul celei care l-a dăruit literaturii contemporane pe Harry Potter. Iar, prin firul epic plin de neprevăzut, prin descrierile absolut minunate, prin replicile memorabile și, nu in ultimul rând prin mesajul clar articulat pe care îl ascunde între filele cărții, aș zice că Frances Hodgsan Burnett lasă drept moștenire literaturii universale pentru copii o adevărată comoară, menită nu doar să placă, să relaxeze cititorul, ci mai ales să îl educe emoțional și spiritual, însă folosind un set minimal de mijloace.

Dincolo de evoluția admirabilă a personajelor, grădina secretă rămâne o metaforă puternică, al cărei mesaj peste timp este acela că, atât în sensul cel mai concret, dar și in cel spiritual, în viață semeni ceea ce culegi - fie că este vorba de grădina faptelor tale de zi cu zi, fie că ne referim la cea a gândurilor, a sufletului.

Dacă mai adaug faptul că această carte, citită și, deopotrivă iubită de generații întregi de copii și tineri, beneficiază de o traducere excelentă în versiunea editurii Predania, dar și de câteva ecranizări reușite, e ca și cum aș spune că timpul dedicat parcurgerii acesteia, alături de copii ar putea fi una din cele mai bune investiții ale acestei veri.

×
Predania Armatolii - Luptatorii aromani uitati Randuiala Proiect Avdhela Manastirea Baia de Arama 1917 Independenta Pindului
Copyright © 2020 Editura Predania. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel