Prietenii Predania
0

Cinci Pepper mititei și cum au crescut ei

--50%
Înapoi

Descriere

Familia Peppers a însoțit, încă de la prima publicare, viețile și inimile a generații întregi de copii. Cinci copilași orfani de tată și o mamă ce se luptă din răsputeri pentru a le asigura traiul sunt personajele ce alcătuiesc tabloul unei existențe pe care cu greu am putea-o considera a fi una fericită.

Autoarea creionează o lume în care greutățile, luptele și lipsurile de tot felul sunt purtate, trăite și depășite împreună, fiind astfel transformate în liant puternic care îi unește și întărește și mai mult pe cei ce își aparțin cu adevărat unii altora.

„Atâta timp cât suntem toți împreună nici că-mi pasă de cât suntem de săraci," spune unul dintre copiii și această frază devine un adevărat leit-motiv al cărții, ce urmărește traiul și întâmplările de zi cu zi ale acestei minunate familii pe care nu ai cum să nu sfârșești prin a o îndrăgi.

În familia Peppers se fac prăjituri cu făină neagră și doar câteva ingrediente, mesele sunt departe de a fi sofisticate și porțiile sunt adesea neîndestulătoare. În schimb, se spun povești seară de seară, se dau pupici și îmbrățișări, se râde și se iubește mult, iar căsuța cafenie și sărăcăcioasă devine un cuib de voie bună și bucurie în care copiii cresc fericiți, responsabili, chibzuiți, atenți la dorințele și nevoile celor din jurul lor. Ceea ce demonstrează, încă o dată, că pentru a atinge esențialul, e nevoie de inimă, și nu de bani.

Citiți-o și simțiți alături de ei bucuria de a trăi, de a lupta și de a spera neîncetat și necondiționat.

 

Autor: Margaret Sidney
Traducere: Bogdan Buzdugan1650lei 3000leiFormat: 13 x 20 cmVezi format PDFNr. pagini: 248

Recenzii

Magdalena Lazanu

În stilul Pollyana și a altor cărți pentru copii, prezentul volum este o readucere aminte a frumuseții copilăriei trăite în cinste și speranță, departe de alunecările pe care le presupune o viață în lux.

Totodată, este o epistolă venită din lumea copilăriei pentru adultul zilelor noastre, aflat într-o fugă perpetuă, care, însă, ar trebui să mai poposească și pe cărările bucuriilor simple.

Am mai citit această carte acum câțiva ani buni și am recitit-o acum cu aceeași savoare și încântare, reușind să mă captiveze și încânte și acum, precum m-a încântat și în copilărie. Aceeași dulceață a scriiturii și aceeași frăgezime a personajele, care reușesc prin candoarea lor să cucerească atât copilul, cât și adultul, făcându-l pe aceasta din urmă, pentru 200 și ceva de pagini, din nou copil fără griji și plin de voie bună.

De o frumusețe greu de încătușat în cuvinte, romanul „Cinci Pepper mititei și cum au crescut ei” rupe barierele care țin timpul și transcend dincolo de vremuri și contexte social-culturale, reușind să creioneze o lume demult uitată, parcă, pentru omul contemporan. Romanul ne readuce o tihnă, de care ducem, în prezent, atâta lipsă și ne recompune puzzle-ul copilăriei, trăite în sărăcie, dar cu un ocean de bucurie și cu un munte de recunoștință. Cartea învață pe orișicine exercițiul mulțumirii indiferent de cât de ușor sau cât de greu ne-ar fi, în conformitate cu învățătura patristică atât de folositoare, mai ales, omului de astăzi, care se află într-o eternă nemulțumire față de toți și de toate, și care uită să se bucure pentru lucrurile mărunte.

Pentru mine, lectura romanului a însemnat, mai presus de toate, reîntoarcerea la timpurile copilăriei când toate păreau mai ușoare și până și muntele putea fi urcat dintr-o suflare, când fluturii, păsările și florile erau puncte cardinale ale cosmosului copilăriei, iar familia era motorul care ținea laolaltă întreg universul, punctul zero al vieții fericite și împlinite.

Deși un roman scris cu multă vreme în urmă, el încă este proaspăt și actual, atingând cu succes inimile cititorilor atâtor decenii și garantând, parcă, faptul că va mai cuceri inimile multor ctitori tineri sau mai puțin tineri, și de acum și pentru totdeauna, pentru că inima lor își păstrează aceeași constituție și frumosul, indiferent de îmbrăcămintea lui, rămâne dezirabil pentru omul tuturor veacurilor. Și ce poate fi mai frumos decât povestea a cinci copilași săraci, dar plini de atâta viață, încât reușesc să învie bucuria în sufletele tuturor celor care îi cunosc; crescuți în bune moravuri, în credință și recunoștință, ei reușesc să vadă binele în toate, devenind veridice izvoare de veselie pură.

Citindu-le povestea emoționantă, ca cititor reușești să intri în universul lor ludic și să te bucuri cu bucurie curată de izbânda bunătății și purității într-o lume tot mai coruptă. Intrați în lumea familiei Pepper și vă veți bucura negreșit, dimpreună cu aceștia.

×
Predania Armatolii - Luptatorii aromani uitati Randuiala Proiect Avdhela Manastirea Baia de Arama 1917 Independenta Pindului
Copyright © 2020 Editura Predania. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel