Prietenii Predania
0

Chipuri ale sfințeniei12 biografii și învățături ale părinților contemporani din Grecia

--50%
Înapoi

Descriere

Parcă îl și aud pe cititor, grăindu-și în sine, exasperat: „Încă o carte cu sfinți! Sunt prea multe cărți! Iar eu nu am decât o viață. Trebuie să mai și făptuim, nu doar să citim!" Dreptatea, trebuie să o recunosc, e de partea cititorului.

Timpul nu mai are răbdare. Iar viața e în altă parte. Viața veșnică, nestricăcioasă. Suspendați între aceste două stări sufletești, între două titluri livrești, de la o vârstă încolo învățăm să ne drămuim clipele. De aceea, am considerat a fi potrivit să extrag din biografiile a 12 sfinți și din cuvintele lor insuflate de Duhul Sfânt ceea ce mi s-a părut mie că este esențial.

Majoritatea acestor purtători de Dumnezeu au crescut în Grecia: tărâm nu doar mitic, ci și palpabil, unde cerul senin, nemărginit îmbrățișează pământul cu miros de trandafiri, unde Athon-ul se oglindește în undele scrlipitoare ale Mării Egee. I-aș fi zis cărții „Din Elada cerească," dacă Elada nu ar fi rămas, în mentalul colectiv, tărâmul zeilor, rămas pustiu în fața Crucii izbăvitoare a Domnului nostru Iisus Hristos.

Prin toate biografiile zugrăvite aici trece ca o rază caldă Rugăciunea Preadulcelui Nume al Domnului nostru Iisus Hristos. Toți sfinții și cuvioșii portretizați în acest volum sunt vlăstare ale isihasmului. Prin urmare, toți ne pot călăuzi pe drumul mântuirii noastre, de la primul pas, al curățirii de patimi, la luminarea minții și a inimii, pregătindu-ne pentru întâlnirea cu Domnul, în Lumina Sa negrăită și nezidită.

Ciprian Voicilă

 

Autor: Ciprian Voicilă
Traducere: -1650lei 3000leiFormat: 13 x 20 cmVezi format PDFNr. pagini: 232Video

Recenzii

Oana Simon

Doamne Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!

„Chipuri ale sfințeniei” - o carte despre Rugăciunea inimii…

Gândul își flutură aripile spre „Pelerinul rus”… Războiul nostru din noi pe față sau într-ascuns cu lumea…

„Acolo unde există iubirea lui Hristos, singurătatea se risipeşte. Eşti liniştit, bucuros, plin. Nici melancolie, nici boală, nici apăsare, nici frământare, nici tristețe, nici iad. Hristos este în toate gândurile tale, în toate faptele tale. (...) Când intră Hristos în inimă, patimile se mistuie. Nu mai poți nici să înjuri, nici să urăști, nici să te răzbuni, nici, nici... Unde să se mai găsească urile, antipatiile, osândirile, egoismele, frământările, intristările?” Sfântul Porfirie Kavsokalivitul.

Doamne Iisuse Hristose, miluiește-mă…

Azi vară am fost la mănăstirea Șinca Veche. Era un prici acolo, un prici de piatră îmbibat cu Rugăciunea inimii. Acolo se așezau călugării să-și îndulcească inima cu rugăciunea. „Dacă omul se obișnuiește să spună zilnic rugăciunea [Rugăciunea inimii], chiar și de câteva ori, dar în fiecare zi, încet-încet inima lui începe să se îndulcească și va aștepta cu nerăbdare să vină acea clipă dedicată rugăciunii. Iar atunci când inima celui care se roagă se îndulcește de ea, acela de la sine va căuta să se roage mai mult.” (Sfântul Efrem Katunakiotul)

„Pentru că mintea este cea care hrănește sufletul. Lucrarea ei este aceea de a coborî în inimă tot ceea ce aude, fie bun, fie rău (...). Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă.” (Cuvioasa Marina, ucenica Sfântului Iosif Isihastul)

Mai sunt 9 „Chipuri ale sfințeniei”. E prea mult să îi prezint pe toți și prea puțin să aleg dintre ei.

Eu zic că o să vă placă să-i descoperiți.

×
Predania Armatolii - Luptatorii aromani uitati Randuiala Proiect Avdhela Manastirea Baia de Arama 1917 Independenta Pindului
Copyright © 2020 Editura Predania. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel