Prietenii Predania
0

Viața și învățăturile Patriarhului Pavel al Serbiei

-0%
Înapoi

Descriere

Semn că iubitul Patriarh al sârbilor, foarte prețuit și în România pentru virtuțile sale, trăiește în inimile celor pe care i-a binecuvântat este și această ediție omagială, pe care Editura Predania ne-o oferă la zece ani de la adormirea sa și care cuprinde cele două volume ale publicistului Iovan Ianic: Să fim oameni! și Să ne păzim obrazul și sufletul!

Această carte este, fără îndoială, prima biografie a Patriarhului Pavel. Dar, pentru că la cei care trăiesc după Evanghelia lui Hristos din biografie rodește aghiografia, paginile acestea ar trebui interpretate într-o gamă duhovnicească mai înaltă.

Ea dezvăluie taina îndumnezeirii unui contemporan de-al nostru, care s-a hrănit, la propriu, din viața în Hristos a Sfântului Apostol Pavel, din modelele de slujire lăsate de către sfinții ierarhi sârbi, Sava Nemanici și Nicolae Velimirovici, dar care a izvorât din încredințarea profund creștină că Dumnezeu ne va recunoaște drept fii ai Săi, dacă ne vom străduim, mai întâi, „să fim oameni."

Întrucât „viața și învățătura Patriarhului Pavel al Serbiei" s-au reflectat perfect una în cealaltă, conjuncția „și" din titlu nu afirmă o tensiune, ci mărturisește o extensiune a Cuvântului lui Dumnezeu, prin persoana sa, în „vremea lui Pavel," dar și în viața tuturor celor care vor citi aceste minunate pagini.

Daniel Mazilu

 

Autor: Iovan Ianici
Traducere: Ionuț și Sladjana Gurgu2475lei 4500leiFormat: 13 x 20 cmVezi format PDFNr. pagini: 432

Recenzii

Pr. Constantin Necula

Pentru cei obișnuiți cu efortul Editurii Predania de a ne apropia de teologia ortodoxă sârbă volumul acesta- reeditare a unui „dublet” Să fim oameni! și Să ne păstrăm obrazul și sufletul!- nu poate decât să-i aducă bucurie: Iovan Ianici, Viața și învățăturile Patriarhului Pavel al Serbiei (Predania, 2019, 427 pg.). În traducerea din limba sârbă a lui Ionuț și Sladjana Gurgu dispunem de acum de prima biografie a Patriarhului Pavel, harismaticul păstor al Serbiei moderne. Reunite într-o singură suflare, de-acum, scrierile lui Iovan Ianici te cheamă să privești cu seriozitate a unui destin incredibil de curajos.

Semn că în fragilitatea sfinților ascunde Hristos mireasma Învierii. Născută din convorbiri, din zdroaba pentru documentare dar și din contactul direct cu Patriarhul, carte place, asemeni unui roman biografic de mare calitate. Cred, personal, că ne aflăm – prin formă și conținut- dinaintea unei frumoase biblioteci-sinaxar despre viața unui Om-Harismă, voievodul ortodox al sârbilor atât de răstigniți pe crucea politicului și războiului.

Pentru a înțelege mesajul cărții, autorul așează ca motto cuvintele acestea ale lui Pavel, Patriarhul sârbilor: „Nimeni nu-și poate alege nici vremea, nici locul în care să se nască, și nici împrejurările să trăiască. Acestea nu țin de noi. Dar ceea ce ține de noi, și mai ales, ceea ce se așteaptă de la noi este să fim oameni în toată vremea și în tot locul. În toate împrejurările. Căci numai ca oameni ai lui Dumnezeu ne va putea recunoaște ca fiind ai Săi, asemenea și strămoșii noștri, iar cei din zilele noastre să ia aminte” (p. 7). Despre omenie, mărturisire și îndumnezeirea în condițiile existenței cotidiene este volumul acestea. Și despre cum iubirea unui Neam se câștigă pe crucea smereniei și asumării Evangheliei.

×
Predania Armatolii - Luptatorii aromani uitati Randuiala Proiect Avdhela Manastirea Baia de Arama 1917 Independenta Pindului
Copyright © 2020 Editura Predania. Toate drepturile rezervate. Design web și programare - Vectorpixel